A tiszteletesné…

2008-03-09 19:44

Testileg-lelkileg elhanyagolt tiszteletesné, pedofil parkőr és egy összetört nyugdíjas – a Beszélő fejek III. szereplői. A kisszínházban bemutatott Alan Bennett-darab premierje nem vonzott telt házat, de a színészek vastapsot kaptak.

Mit tehet egy tiszteletesné, ha a tiszteletes szellemileg kevés és az ágyban is elhanyagolható teljesítményt nyújt? Italhoz nyúl, aztán pedig őhozzá nyúl egy indiai boltos, Mister Rames. Legalábbis Susan így dobja fel a kibírhatatlan hétköznapokat Alan Bennett darabjában, a Beszélő fejek harmadik részében (rendező: Székhelyi József). Az egy zsák lencse című jelenetben Szilágyi Annamária alakítja a boldogtalan papfeleséget, akinek már csak azért sem könnyű, mert a környezetében csak ő nem képes értékelni a férjét, mindenki más rajong érte. A meg nem értés kölcsönös, Geoffrey neje ideiglenesen szüneteltetett alkoholizmusára úgy tekint, mint a saját és az Úr koprodukciójának csodás eredményére. Valójában Ramesnek köszönhető, aki felvilágosítja Susant arról, hogy a szex józanul sokkal jobb. Aztán Rames megy, a sherry pedig marad.

Szilágyi Annamária rendkívül szórakoztató szerencsétlen feleség, iróniája önmagára is kiterjed. A közönség az oltárdíszítés-sztorin mulat a legjobban, amikor az őszi zsongás fantázianevű kompozíció – melyben még a kis Bambi is otthon érezné magát – balesetveszélyességét szemléltetve Susan megbotlik és beveri a fejét az oltárrácsba.

A keserű Briget Jones-monológnál nehezebben emészthetők az A bokrok alján című jelenet Wilfredjének panaszai. Borovics Tamás szimpatikus parkőr, sajnálnivaló a rengeteg mocsok miatt, amit puszta kézzel kell eltakarítania és szánjuk a családjáért is, mert annyira nem értik meg őt. Aztán kiderül, hogy Wilfredet mi sem értjük meg, ugyanis gyerekeket molesztál. Borovics percek alatt változik szánandóból ellenséggé. Mint Susannak, neki is van egy indiai az életében, egy érinthetetlen, aki a börtönben is kitart mellette. De kitart mindennek ellenére a mogorva feleség is – ő is biztosan érdekes beszélő fej lenne.

A harmadik jelenetben – Csokis keksz a kanapé alatt – Pásztor Erzsi Dorisa veszíti el előbb a méltóságát majd az életét. A jelenetet a Beszélő fejek előző bemutatóján is szerepelt, akkor és most is nagy sikere volt. A ruhatárban egy néző így fogalmazott: „oltári nagy színésznő ez a Pásztor Erzsi.”
A Beszélő Fejek további kisszínházi előadásai: szerda 18 és csütörtök 19 óra.

Ma jön Bunbury

Oscar Wilde vígjátékát, a Bunburyt mutatják be ma 19 órától a Holdudvar-sorozat részeként Toronykőy Attila rendezésében a kisszínházban. A nézőteret arénaszerűen a színpadon rendezik be, így legfeljebb 50-100 fős közönség előtt elevenedik meg a szerelemről és hazugságról szóló könnyed kaland. Oscar Wilde szerint ha az ember igazat mond, biztos, hogy előbb-utóbb lelepleződik. A rendező úgy véli: mindig mindenki hazudik. Nemcsak a környezetének, hanem önmagának is. A darabban ha bárki úgy kezdi a mondatot, hogy most őszinte leszek, biztosan füllent. A komédia végén azonban a hazugság igazsággá válik, a hazudozó a saját csapdájába esik. Mivel a komédia erre lehetőséget ad, két női szerepet férfi színész játszik. Lady Bracknel szerepében Járai Mátét láthatják a nézők, Miss Prismöt pedig Janik László alakítja. Ebben a hónapban még háromszor, 23-án, 28-án és 29-én találkozhatnak velük.