Verseny a posztért…

2008-03-09 20:04

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra január 9-éig lehet jelentkezni. Információink szerint várhatóan Gyüdi Sándor, Herczeg Tamás és talán Korcsmáros György, a győri teátrum korábbi igazgatója is pályázik.

Székhelyi Józsefet, a Szegedi Nemzeti Színház április végén leköszönő főigazgatóját tegnapig egyetlen utódjelölt sem kereste meg, hogy tájékozódjon az intézmény helyzetéről. A direktori posztra kiírt pályázat beadási határideje jövő héten szerdán jár le. Az önkormányzatnál már többen is érdeklődtek, de egyelőre nem lehet tudni, hány jelentkező várható.

– Kulturális menedzserként van színházi múltam, mindenképpen benyújtom a pályázatom. Az 1,2 milliárd forintos költségvetésű intézmény főigazgatójaként az lenne a feladatom, hogy helyzetbe hozzak fiatal művészeket – mondja Herczeg Tamás, aki megválasztása esetén lemondana a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettesi és a REÖK igazgatói posztjáról. Szerinte most az 1970-es generációnak van társadalmi feladata és üzenete.

– Mi vagyunk, akik végigcsináltuk a rendszerváltást, és látjuk, hogy miként üresedik ki a társadalom. Ebben a helyzetben a közösségi élményeknek hangsúlyozott szerepük van, ezért egy olyan csapatot kerestem, amelynek tagjai között generációs összecsengés van. Kesselyák Gergelyre az operatagozat vezetőjeként számítanék, Béres Attilára és Szabó Mátéra bíznám a prózai társulatot. Az általunk képviselt szellemiség illeszkedik a Szegedi Kortárs Balett művészi elképzeléseihez is.

– Bár elegendő feladatom és sikerélményem van a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyaként is, olyan sokan megkerestek a városból és a társulatból, hogy komolyan el kell gondolkodnom – árulta el Gyüdi Sándor, aki különböző posztokon két évtizede folyamatosan dolgozik a szegedi színházban.

– Alapvetően érdekelt vagyok abban, hogy Szegednek jól működő, minél gazdagabb művészeti élete legyen, márpedig ennek minden szempontból a színház a súlypontja. Ha pozitív változást csak személyes szerepvállalással tudok elérni, akkor valószínűleg ezt is meg kell tennem. Annak ellenére, hogy a jövőmet továbbra is elsősorban muzsikusként képzelem el.

Korcsmáros György még nem tudta eldönteni, hogy pályázik-e, egyelőre gondolkodik rajta. – A kilencvenes évek elején a szegedi színháznál töltöttem két évadot, szeretem a várost.

Utánaérdeklődöm, hogy mi a helyzet, egyáltalán van-e értelme pályázni – állítja a győri teátrum korábbi igazgatója, akit a színház gazdasági helyzetére hivatkozva távolítottak el tavaly a posztjáról, de inkább az lehetett a háttérben, hogy az új városvezetés saját emberével kívánt dolgozni.

Nem pályáznak:
Határozottan cáfolta a találgatásokat Koczka Ferenc, a szegedi színház ügyvezető igazgatója, aki 2003-ban már indult a főigazgatói posztért: „Minden ellenkező szóbeszéddel szemben kijelentem: nem pályázok.” Juronics Tamást is többen az esélyesek között tartották számon, ezért szerettük volna megkérdezni, de nem sikerült elérnünk. A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője információink szerint jelenleg Afrikában telel, és csak január 10-én tér haza. Hozzá közel állók nem tartották valószínűnek, hogy pihenését pályázatírással töltené.