MEZZO: Eredményhirdetés

2008-11-20 07:44

Horvát mezzo, amerikai tenor a győztes az operafesztiválon

Szeged – A Mezzo Televízió élő közvetítése révén 39 országban láthatták hétfőn a nemzetközi operaverseny díjátadó gálaestjét, amit a szegedi nagyszínházban rendeztek meg. A két fődíjat Janja Vuletic és Adam Diegel kapta.
Igazi fesztiválhangulat volt tegnap este a Szegedi Nemzeti Színházban, az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval díjátadó gálakoncertjén.

A nemzetközi zenei viadal döntőjébe jutott, s az elmúlt két hétben az öt versenyprodukcióban már bemutatkozott énekesek népszerű operákból adtak elő részleteket. Harminckilenc országban 16 millió nézőhöz jutottak el az előadások, a telefonos voksolás nyomán a Raoul Wallenbergként bemutatkozott Marcin Habela vehette át a legjobb énekesnek járó közönségdíjat, amellyel a debreceni színház egyik produkciójába és a gálaesten is közreműködő Pannon Filharmonikusok egy koncertjére is meghívás jár.
Philip de la Croix, a Mezzo igazgatója úgy fogalmazott: büszke arra, hogy tévécsatornája közvetíthette Szegedről a csodálatos előadásokat. A legjobb produkciónak járó közönségdíjat A salemi boszorkányok rendezőjének, Alföldi Róbertnek és Michael Capassónak, a New York-i Dicapo Opera igazgatójának adta át. Alföldi megköszönte Szegednek is: „Ha idejövök operát csinálni, az mindig szerencsét hoz.”

A gálakoncert végén a zsűri elnöke, Anatolij Vasziljev a legjobb női opera-előadónak járó elismerést a horvát mezzoszopránnak, Janja Vuleticnek adta át, akit a Lukrécia meggyalázása című Britten-opera címszerepében ismerhetett meg a publikum.

A legjobb férfi opera-előadónak járó másik fődíjat Marton Évától a Cilea-opera főszerepét éneklő amerikai tenor, Adam Diegel vehette át. A két győztes meghívást kapott a jövő nyári szegedi szabadtérire, ahol a Mezzo filmet forgat gálakoncertjükről.
Délmagyarország
2008.11.18.
Hollósi Zsolt