Eltáncolják a tudattalant

2008-03-10 02:23

A Szegedi Kortárs Balett pénteken 19 órától mutatja be a kisszínházban A tudattalan című új, kétrészes produkciót, előtte 18 órakor a teátrum előcsarnokában nyílik Szakács Ildikó Testjáték című fotókiállítása.

A Hattyúk tava sikeres őszi premierje után újabb izgalmas bemutatót tart ma este a megalakulásának húszéves jubileumát ünneplő balettegyüttes. A társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás a klasszikus világhoz közelebb álló Csajkovszkij-balettel szemben ezúttal nem történetre épülő darabot álmodott meg.

A tudattalan társkoreográfusának a Szegedről indult fiatal Duda Évát kérte fel, aki a produkció első részét, A Zöld Szalont jegyzi. Az alcím egy olyan helyre utal, ahova megérkeznek a szereplők, és ott mindenféle akciók, etűdök történnek meg velük. Ezek az apró sztorik fonódnak össze egy nagy egésszé. A táncosok különböző vágyakat, elfojtott érzelmeket, helyzeteket, állapotokat mutatnak meg.

A második részt – alcíme: Semmi és soha – Juronics Tamás koreografálta, aki arra kéri a közönséget: ne a sztorit próbálják megfejteni, hanem a szívükre, ösztöneikre hallgassanak. A tánc különös nyelvén a lélek olyan területeit szeretnék bemutatni, amelyeket szavakkal, verbális kommunikációval nem lehet.