Gyerekeknek táncol…

2008-04-23 05:56

Szeged – A legkisebbeknek táncolja A hattyúk tava gyerekeknek című produkcióját pénteken és szombaton összesen négy alkalommal a Szegedi Kortárs Balett a nagyszínházban.
Fennállása óta első alkalommal táncol gyermekbalettet a Szegedi Kortárs Balett. A 20 éves társulat igazgatója, Pataki András és művészeti vezetője, Juronics Tamás még az évad tervezésekor elhatározta, hogy meglepi a közönséget. A Budapesten már óriási sikerrel játszott A hattyúk tava gyermekeknek című produkció nemcsak a kicsik és szüleik, de a szakma elismerését is kivívta. Juronicsnak nem volt könnyű dolga, hiszen együttese profilja elsősorban a komoly, kortárs, felnőtteknek és gimnazista korosztálynak szóló tánc. Óvodásoknak és kisiskolásoknak eddig soha nem készített darabot a koreográfus.

– Igyekeztem olyan kis történetet kerekíteni A hattyúk tava kapcsán, ami az óvodáskorúaknak is könnyen követhető, befogadható, és teljesen tiszta képet mutat arról, hogy a jó és a rossz harcában kinek kell nyernie, hogyan kapja meg büntetését a rossz, a jó pedig szerelmét, jutalmát – mesél Juronics Tamás élete első gyermekprodukciójának születéséről.
– Egyszerű kis történetről van szó, de ezen túl azt gondolom, van benne esztétikum, ami nagyon erősen nevelő hatású: a látvány, amit megélnek a gyerekek, a tánc szépségének felismerése vizuális élményt ad nekik. Valahol szerintem megmarad bennük, hogy ez egy szép és élvezhető dolog. Akadnak az előadásban kifejezetten hosszú duettek vagy éppen a hattyúk tánca, ami nem cselekményes, és persze vannak benne kishattyúk, kacsák, ezek nagyon aranyosak, szeretik a gyerekek. Főleg Finta Gábort, aki kicsit nagy kacsára kerekedett – nevet a táncművész. Mint mondja, a táncra nevelésben rendkívül fontos állapot a kisgyerekeknél, hogy szeressék, amit látnak.

– A hattyúk tava kifejezetten olyan történet, ami adja magát, hogy kétféle koreográfiát készítsen belőle az ember: van egy mesei és van egy pszichés vonulat, attól függően, hogy melyiket emelem ki, lehet gyerek- vagy felnőttdarabot csinálni. Nagyon jó lenne folyamatosan figyelni a fiatal generáció táncra nevelésére Szegeden is, ez fontos feladata lehet egy társulatnak, de azért a fő, meghatározó vonulat nem a gyerekdarab-készítés lesz az én életemben. Bár ki tudja – ha úgy érezzük, akkor belevághatunk egy másik, nagyobb volumenű gyermekprodukcióba is. De ez még nincs így meg a fejemben.

A hattyúk tava gyermekeknek

Csodálatos mese a szerelem erejéről, a gonoszságról és a barátságról. Odett, a szépséges királylány hattyúként él elvarázsolva társaival együtt a tónál. Rothbart, a gonosz varázsló átka sújtja őket, melyet csak egy igaz szerelem képes feloldani. Míg az el nem jön, csupán éjféltől napkeltéig nyerhetik vissza emberi alakjukat. Siegfried, az ifjú herceg egy este társaival az erdőben vadászik. Találkozik Odettel, és rögtön egymásba szeretnek. Rothbart azonban mindent megtesz, hogy szerelmük beteljesedését megakadályozza. A szerelmesek hűsége azonban a barátok segítségével legyőz minden akadályt. Siegfried: Haller János, Odett: Jónás Zsuzsa, Rothbart, varázsló: Kalmár Attila, Odilia, Rothbart lánya: Kopeczny Kata és Jónás Zsuzsa. Továbbá: Czár Gergely, Fehér Laura, Fekete Zoltán, Finta Gábor, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea. Rendező-koreográfus: Juronics Tamás. Előadások: pénteken 15 és 19 órától, szombaton 10 és 14 órától a Szegedi Nemzeti Színházban.
Forrás: Délmagyarország
2008.04.23.
Gáti Katalin Teodóra