Kíváncsiak voltak…

2008-05-09 07:52

Kíváncsiak voltak Király Levente Learjére

Szeged – Sikert aratott szerda este a Vidéki Színházak Találkozóján, a budapesti Thália Színházban a Szegedi Nemzeti Színház társulata a Lear királlyal és a Beszélő fejekkel. A pécsi seregszemlére idén sem kapott meghívást az együttes.
– Nagyon nehéz volt újra játszani a Lear királyt, hiszen hónapok óta nem volt műsoron ez a produkció. Most azonban mindenki összerántotta a farpofáját. Én is rettenetesen izgultam, de nem azért, mert Pesten kellett játszani, hanem azért, sikerül-e ilyen sok kihagyás után mindazt megcsinálni, amit a rendezőnk elképzelt. Kicsit nagyzolva, azt mondhatom: telt házunk volt a Thália Színházban, és nagy sikert arattunk – mesélte tegnap a Shakespeare-darab címszereplője, Király Levente. A Nemzet Színésze nem hitte, hogy ilyen nagy érdeklődés lesz, hiszen alig volt reklámja a vendégjátékuknak. Az pedig különösen jólesett neki, hogy Szegedről elszerződött régi kollégái, többek között Sarádi Zsolt és Müller Juli is elmentek megnézni a produkciót. A színházi szakmából sokan – például Ascher Tamás is – kíváncsiak voltak a Zsótér Sándor rendezte előadásra, s benne Király Levente alakítására.

– Vörösmarty nyelvezetét és azt a színházi látásmódot, amit Zsótér Sanyi képvisel, nem könnyű a nézőnek lefordítani önmaga számára. Ahhoz, hogy valaki élvezni tudja ezt az előadást, jól kell ismerni a darabot. Úgy tűnik, a pesti előadás közönsége vette az akadályt – mondta Szeged színészkirálya, aki mostanában nincs túl jól.
– 71 évesen már sok baja lehet az embernek, most indulok a klinikára, remélem, kijövök még, mert a nyáron is van feladatom a Dóm téren, a Marica grófnőben. Szeretném újra eljátszani Csekkót! A következő évaddal kapcsolatban még nem állapodtunk meg semmiben az új vezetéssel. Amit pletykaszinten tudok, azt pedig nem árulhatom el – fogalmazott Király Levente. Azt is elmondta: fontosnak tartja a színházi fesztiválokat, mert ilyenkor a szakmabeliek is megnézhetik egymást, láthatják, hol tart a másik.

MASZK-koprodukció a POSZT-on

A szegedi MASZK Egyesülettel koprodukcióban mutatta be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Urbi et Orbi című darabját a szerző rendezésében. A szegedinek is tekinthető előadást beválogatták a POSZT versenyprogramjába: június 7-én, szombaton 17 és 21.30 órakor is játsszák a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Székhelyi József nemcsak főigazgatóként, rendezőként is érintett volt a budapesti találkozón, hiszen a Beszélő fejek harmadik részét a Thália stúdiószínpadán játszották. Elmondása szerint három színészkollégája, Szilágyi Annamária, Borovics Tamás és Pásztor Erzsi óriási sikert aratott.
A színházi szakma legnagyobb hazai seregszemléjével, a Pécsi Országos Színházi Találkozóval, a POSZT-tal – amelynek június 5–14. között ad otthont a baranyai megyeszékhely – már nincs ilyen szerencséje a szegedi teátrumnak. Idén Kukorelly Endre író 141 előadás megtekintése után mindössze hat nagyszínházi és tíz kamarajátékot delegált az országos kínálatból a megmérettetésre.

– Nálunk is járt, megnézte a Lear királyt, de nem hívta meg. A többi nominált produkciónkat pedig nem látta. A válogatás mindig szubjektív, egyéni döntés eredménye, így tudomásul veszem. Fájlalom viszont, hogy évek óta mellőznek bennünket – mondta Székhelyi József.

A szegedi társulat utoljára 2002-ben, a Zsótér Sándor rendezte Galilei életével szerepelt a POSZT-on, annak az előadásnak is Király Levente volt a címszereplője. 2001-ben a Szentivánéji álom című Britten-opera aratott zajos szakmai sikert, azt is Zsótér állította színpadra.
Forrás: Délmagyarország
Hollósi Zsolt
2008.05.09.