Elhunyt Réti csaba

2009-04-22 06:54

A Szegedi Nemzeti Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy április 2-án este elhunyt Réti Csaba Liszt-díjas operaénekes, Érdemes művész, színházunk örökös tagja.

Temetéséről később történik intézkedés.

 

Réti Csaba a legendás Vaszy-korszak egyik legfoglalkoztatottabb lírai tenorja volt. Előfordult, hogy évadonként kilencven előadáson lépett a publikum elé. Tehette, mert 147 kisebb és mintegy 50 nagyobb tenorszerep bírtokában volt és akkor még nem szóltunk a 44 oratórium tenor szólójáról, amelyet énekelt pályája folyamán.

 

1953-ban jelenkezett a Szegedi Nemzeti Színház énekkarába.A Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában Kutrucz Éva növendéke 1955-60 között. Az énekkari feladatok mindennapjaiból ki-kilép, számos kis- és középszereppel bízzák meg a jófülű, kellemes megjelenésű fiatalembert. Az 1963-as év döntő változást hoz életébe: egyrészt a nemzetközi Erkel-énekversenyen tizenöt ország negyvenhat énekese közül bekerül az első három díjazott közé, másrészt ugyanebben az évben neveziki Vaszy Viktor magánénekessé.

 

Nyolc sikeres év után, huszonegy enorfőszereppel a háta mögött 1971-ben Pécsre szerződik.

 

Vaszy hívó szavára egy évvel később visszaszerződik és 1972-től visszavonulásáig a szegedi operatársulat vezető lírai és spinto temorja.

 

Fontosabb szerepei: Don Pasquale – Ernesto, Lammermoori Lucia – Edgardo, Szerelmi bájital – Nemorino, Don Carlos – Carlos, Rigoletto – Herceg, Tosca – Cavaradossi, Pillangókisasszony – Pinkerton, Aida – Radames.