Újra hódítanak…

2008-03-09 20:10

Közkívánatra újból műsorra tűzte a Szegedi Nemzeti Színház az Anconai szerelmeseket. A zenés játék felújítását az is indokolja, hogy csökken a teátrum új produkciók létrehozására fordítható kerete. A direktor legalább húsz telt házas előadást vár.

Országszerte hódít Vajda Katalin klasszikus Goldoni-komédiákat idéző vígjátéka, az olasz világslágerekkel megtűzdelt Anconai szerelmesek. Szegeden Megyeri Zoltán rendezésében 2004 júliusában mutatták be először a Ságvári gimnázium udvarán, majd beköltözött a nagyszínházba is.

– Majdnem harminc telt ház után sokan szinte kikényszerítették a direkciótól, hogy újra műsorra tűzze a produkciót. A közönség imádta, óriási sikere volt, ezért néhány új beállóval most felújítottuk. Papp Gabriella Rácz Ritát már korábban is helyettesítette néhányszor, a New Yorkban tanuló Boncz Ádám szerepét Kolozsi Kilián vette át, Perjési Hildát pedig Varga T. Zsuzsa váltja, így nagyon édes, kellemes, élvezetes előadást kínálunk. Nem mellesleg az alkotók szerint az általuk látott összes produkció közül a szegedi verzió a legsikeresebb – mondja Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki szerint egyre gyakrabban élnek majd a teátrumok azzal a lehetőséggel, hogy a repertoárjukon lévő „szunnyadó” előadásokat újra és újra előveszik.

A direktor azt jósolja, az Anconai szerelmesekben biztosan van még legalább húsz telt ház. Bérletben és azon kívül is betervezték a műsorrendbe. (Mint a jegyirodától megtudtuk, a januári előadásokra már csak a kakasülőre lehet belépőt kapni.) A darab sikerének titka egyszerű: jópofa történet és kötőanyagként fülbemászó, népszerű olasz slágerek.
Székhelyi József azt sem hallgatja el: a produkciós költségek megcsappanása idején fontos szempont az is, hogy az Anconai szerelmeseket mindössze hatszázezer forintos ráfordítással sikerült elővenni, míg egy új musical- vagy nagyoperett-produkció 16-20 millió forint alatt nem születik meg. A tervezett Vörös Pimpernel-bemutató – amiről még nem mondtak le – körülbelül 28-30 millióból hozható létre.