Horgas Ádám életsűrítménye: már próbálják a Virágot Algernonnak című színművet

2019-03-16 10:27

Daniel Keyes világhírű regényének nyomán született színművet, a Virágot Algernonnak Horgas Ádám állítja színpadra. A darab olvasópróbáit ma kezdték a Kisszínházban. A darabot május 3-án tűzik műsorra.

A világhírű regényt Szervét Tibor írta színpadra. A darab és regény megindító történet Charlie Gordon csodálatos szellemi fölemelkedéséről.

Az értelmi fogyatékos férfi egy különleges, új orvosi módszer kísérleti alanya lesz. A kezelés megdöbbentő eredményeket hoz, amely Charlie előtt az élet új dimenzióit nyitja meg, annak minden gyönyörével és keservével.

Méltóságteljes küzdelme felemelő példája az emberi kitartásnak, az optimizmusnak és a szeretet erejének. ám a kísérlet végül kudarcba fullad, és Charlie Gordon visszazuhan oda, ahonnan elindult, miközben mégis megőrzi tartását, élni akarását, optimizmusát.

A színmű megindító történet a kitartásról, a tudásvágyról, egy különleges ember gondolatairól és szeretetéhségéről.
– A darab és a könyv is, amelyik ennek a színműnek az alapanyaga, ritka sűrítménye az emberi létünknek. Az, hogy az évek múlásával fejlődik az intelligenciánk, egyre többet tudunk meg a világról, de utána sajnálatos módon elindulunk az elmúlás felé, ami ezeknek az értékeknek az elveszítéséhez vezet. A létnek ezt a szomorú folyamatát ez a fikciós történet felgyorsítva, sűrítve mutatja be. Éppen ezért én arra számítok, hogy érzelmileg nagyon felkavaró előadás fog születni. Remélem, mindenki ráismer majd a saját élete történetére, örömeire és szorongásaira – mondta el a próbát megelőzően a rendező, Horgas Ádám.

Megtudtuk, a következő napokban – a klasszikus rendelkező próbák előtt – a rendező a színészekkel közösen mondatról mondatra, szóról szóra elemzi majd a darabot, hogy abból a lehető legtöbb réteget bonthassák majd ki az előadások során.

A főszereplőt, Charlie Gordont Borovics Tamás játssza, a darabban Menczel Andrea, Rácz Tibor, Rétfalvi Tamás, Fekete Gizi és Csorba Kata lesznek a partnerei. Többségük két-három, vagy még annál is több alakot ölt majd magára az elődás során.

Bemutató: május 3-án a Kisszínházban.

Forrás: szeged.hu